Af Jo Hermann

Vi, vi og vi – hvem er det egentlig?

“Inden vi har set os om, er det blevet ferietid. Vi skal sydpå. Hvor skal du hen? Måske kan vi mødes et sted?”

I dette tænkte eksempel står der ‘vi’ tre gange, men i tre forskellige betydninger. Første gang er det ‘vi’ som i ‘man’, potentielt os alle sammen. Anden gang er det uklart, om det er ‘alle’ eller måske mere personligt: ‘min familie og jeg’. Tredje gang er det ‘du og jeg’.

Så pas på med ordet ‘vi’. Det er let at læse, men upræcist. ‘Vi’ kan være det helt store fællesskab, ‘vi mennesker’, men også mere afgrænsede grupper, fra ‘vi europæere’ eller ‘vi voksne’ til det helt nære ‘vi to’.

Hvis først du har fået blik for det, er det ikke svært at være mere præcis. Skriv ‘alle’ eller ‘salgsafdelingen’, ‘beboerne’, eller hvad der nu måtte være relevant, og skriv ‘xx og jeg’, når det er dét, du mener. Så forebygger du, at teksten bliver misforstået.