Af Anita Bech Albertsen

 

Antallet af forfatterskoler, skrivelinjer på højskoler, diverse forfatterværksteder og privatudbudte skrivekurser (såvel fysiske som online-baserede) er vokset gevaldigt. Er man på udkig efter et interessant skrivekursus, mister man hurtigt overblikket. Ikke alene på grund af mængden af tilbud, men det kan oveni være svært at vurdere kvaliteten af dem. 

 

Mange vil måske umiddelbart tiltrækkes af kurser, der tilbyder quick-fix-løsninger baseret på formelagtige anvisninger i stil med “sådan bygger du en god historie op og giver din protagonist en stærk bue”. Fundamentet for sådanne kurser er forestillingen om en art tekstens idealudgave – altså at eksempelvis bestselleren kan sættes på fast formel. Men… kunne man indvende: Er det uventede, det ikke-klichéfulde ikke netop det, der er den kreative skrivnings kerne? Altså den diametrale modsætning til formel-skrivningen og dermed også AI-genererede tekster?

I bogen Kreativ skrivning på dansk (2024) berører jeg i mit artikelbidrag “Fri leg med tekstens byggeklodser” de ideer og den skrivepædagogik, der er DNA’et i et Tekstura-kursus, nemlig at kreativ skrivning er legende og undersøgende og forkaster skrivemanualer og gør-det-selv-håndbøger. Kreativ skrivning handler nemlig snarere om det frie eksperiment med de litterære virkemidler, som udgør et mulighedsfelt af håndværksmæssige løsninger for den skrivende – et mulighedsfelt, som til stadighed kan udfordres. 

Bogen udkommer den 12. april 2024 på U Press. Den er redigeret af Karin Esmann Knudsen, der i mange år var tilknyttet Skrivekunst på Syddansk Universitet som underviser og fagkoordinator. 

Køb bogen her: Kreativ skrivning på dansk – U Press